понеделник, 12 октомври 2015 г.

Гръцка мусака μουσακάς

   Само преди месец се завърнахме от почивката ни в Гърция, заредени с толкова много положителни емоции от приятното прекарване с приятели, морето, слънчевото време и вкусната храна, че се очакваше да ни стигнат поне до Коледа, но уви - вече всичко това ни липсва! Поне на мен - много... И понеже за морето и слънчевото време ще трябва да почакаме още няколко дълги месеца, ще се опитаме да компенсираме с вкусна храна, споделена с приятели. Още повече, че под влияние на книгата на Кристофър Бакън "Мед, маслини, октопод" си бях закупила различни видове гръцки сирена, извън традиционното фета, като кефалотири, гравиера, кефалогравиера, антотири, халуми и др., които трябваше да употребим по предназначение.

   Сигурно вече си мислиш, че съм се объркала - защо пиша за сирена като заглавието е Мусака?! Ами защото в заливката на гръцката мусака - тази която ядохме в с. Платаниа, както и в тази, която е поместена в The Complete Book of Greek Cooking, има специфично гръцко сирене - кефалотири - това е съставката, която съм пропускала до този момент, когато съм правила опити да приготвям мусака "по гръцки".


      Преди самата рецепта, малко снимки от Гърция, за да се потопиш в атмосферата.









   Имай предвид обаче, че ако ще приготвяш тази мусака, трябва да си отделиш поне няколко часа, тъй като ти е необходимо време - както за предварителната обработка на патладжаните (и/или други зеленчуци според вариациите), така и за соса с кайма, а и за заливката.

Ето и самата рецепта:

Продукти:
2 големи или 3 средни патладжана
675 гр. кайма
45 мл зехтин
1 глава стар лук
2 скилидки чесън
2 големи домата, обелени и нарязани на кубчета (или 200 гр. домати от консерва)
120 мл бяло сухо вино
3 с.л. нарязан на ситно магданоз
сол и черен пипер

За заливката:
500 мл хладко прясно мляко
40 гр. масло
40 гр./2 с.л. брашно
сол, бял пипер, индийско орехче
150 гр. сирене кефалотири (може да се замени с грюер или с кашкавал, но само в краен случай). Кефалотири съм намирала в специализираните гръцки магазини и в Метро.
2 яйца

    Начин на приготвяне:
    Патладжаните се нарязват на тънки резени. Слагат се в купа със студена вода и 3 с. л. сол за 20 мин. Отцеждат се, измиват се и се подсушават. Подреждат се в тава на един пласт, намазват се със зехтин и се слагат да се запекат във фурната на 220˚С за 15 мин., или докато леко се зачервят.

  
Изваждат се от фурната и се оставят настрана.

     В тенджера или в дълбок тиган лукът и чесънът се задушават в 2 с. л. зехтин на умерен огън, докато омекнат. Добавя се каймата и се разбърква няколко минути, докато промени цвета си. Добавят се сол и черен пипер. Изсипват се виното и доматите. Когато сосът заври, котлонът се намалява. Оставя се да къкри около 1 час, докато течността се изпари и сосът остане на мазнина. Тенджерата се маха от котлона и към соса се добавя нарязаният на ситно магданоз.  


      Заливката е класически сос бешамел, към който се добавят сирене и яйце. Маслото се загрява на умерен огън. Добавя се брашното наведнъж и се разбърква около 30 секунди с телена бъркалка. При непрекъснато бъркане на тънка струйка се излива хладкото мляко. Разбъркването продължава докато сместа се сгъсти. Маха се от котлона и се овкусява със сол, бял пипер и прясно настъргано индийско орехче, прибавя се и 1/2 от настърганото кефалотири. Оставя се да се охлади за 10 минути, след което се добавят и разбиват яйцата.


     Дълбока тава с приблизителни размери 30×18 см се намазва с малко зехтин. На дъното се подреждат патладжани, върху тях се сипва сос, след това пак патладжани и пак сос като се завършва с патладжани. Най-отгоре се разпределя заливката и останалото  сирене.


 Мусаката се пече в предварително нагрята фурна на 180°C за 35-40 минути, докато бешамелът придобие златист цвят. 


 Оставя се да изстине леко преди да се сервира.


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар