сряда, 14 октомври 2015 г.

Орехов ликьор Nocino


Публикувам сега тази рецепта, защото тъкмо опитах резултата от четири месечното отлежаване на ликьора. Иначе, съставките на този, предпочитан от мен, диджестив се забъркват през месец юни, тъй като зелените орехи, откъснати около 24 юни, Еньовден, са ключовият елемент!
Набирането на зелените орехчета е чудесен повод за излет или за посещение при роднини с орех (и не само) в двора, както беше в моя случай.



Аз, както винаги, нямах търпение, а и за да не пропусна момента за бране на орехчетата, не дочаках Еньовден, и още на 14 юни си бях набавила необходимите съставки.

Рецептата е от The Tuscan Sun Cookbook на Франсис Мейс.

Необходими прадукти:
20 зелени ореха
900 мл. ракия/грапа/водка
2 чаши захар

1 пръчка канела

4 карамфилчета.

Начин на приготвяне:
В 1 по-голям буркан (напр. с вместимост 3 литра) слагаш нарязаните на четвъртини орехи, канелата, карамфила, захарта, заливаш с алкохола, разбъркваш, затваряш буркана добре и го прибираш на тъмно като разбъркваш сместа от време на време и така, докато изтекат 2 месеца и бъдещото Nocino е придобило този вид и цвят:



След това прецеждаш течността и я наливаш в бутилки, които прибираш на тъмно място за нови 2 месеца.

Резултатът е мно-о-ого добър! Догодина ще направя по-голямо количество!
И така, освен точното време на годината, за да си приготвиш домашно Nocino, не са ти необходими много старание или специални умения, а само четири месечно търпение.

Отпивайки от моето Nocino, няма как да не си спомня за един доста обилен обяд в Триест (изненадващо приятен град с много красива централна част),



в малко ресторантче с много вкусна храна, предимно паста и морски дарове
  Pescada_Ristorante_Bar-Trieste



И, естествено, Nocino за завършек!


Няма коментари:

Публикуване на коментар