събота, 14 ноември 2015 г.

Гулаш Gulyás


Днес все още съм на унгарска вълна и оставаме в Будапеща с рецептата за гулаш, защото след (приготвянето) и преди (сервирането) шомлой галушка имаме нужда от основно, а какво по-добро от гулаша  -  богат вкус и наситен цвят, удоволствие за сетивата!



В Andrassy Bisztro (Andrássy út 79, 1063 Budapest) го сервират в малка червена тенджерка, от която всеки си сипва сам, което придава допълнителен колорит на уютната обстановка.

Нужните продукти:

900 гр. говеждо шол
4 глави лук, ситно нарязани
3-4 червени чушки, ситно нарязани
4 с.л. олио (или 3 с.л. мас и 1 с.л. олио)
500 гр. картофи, нарязани на кубчета
2-3 моркова, нарязани на кръгчета

Подправки:
2-3 с.л. Унгарски сладък червен пипер. Изключително важно!

Млян кимион
Дафинов лист
Зърна бахар
Зърна черен пипер
Захар
Сол

Начин на приготвяне:
Нарязвам месото на късове.

В тиган загрявам 2 супени лъжици олио и запържвам от всички страни парчетата месо – не всички наведнъж, а по няколко, за да има пространство между отделните парчета.

Готовите парчета месо изваждам в тенджерата, в която ще варя гулаша.

След като приключа с месото, нарязвам на ситно лука и чушките, добавям останалата мазнина в тигана и запържвам в него лука и чешките – лука до златисто, чушките докато омекнат. Добавяме запържените лук и чушки към месото в тенджерата, която преместваме върху горещия котлон. Добавям червения пипер, като внимавам да не се препържи. Наливам топла вода или бульон, толкова, че да покрие всичко. Добавям останалите подправки.Оставям гулаша да къкри, като разбърквам от време на време и добавям вода/бульон при необходимост. След час - час и половина проверявам месото и малко преди да е готово, добавям морковите и 5 минути по-късно – картофите.

Готвя до пълната готовност на месото, морковите и картофите.

Сервирам гулаша горещ с хрупкав хляб и червено вино.

Да, гулашът е просто ястие. Независимо от това, вкусове, които се усещат ще задоволят и изискания чревоугодник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар