Ако по някаква случайност ти попадне петел за готвене, използвай го като „отпътуваш“ към Бургундия с рецептата за coq au vin.
Аз все още не съм била там и затова тази рецепта попада в категорията „вкусовете преди пътуване“. Със своите зелени хълмове, лозя, синапени полета, средновековни селца и най-вече с двете големи страсти на французите – храната и виното, които тук се съчетават по особено богат и привлекателен начин, тази дестинация определено се нарежда на предните места в списъка ми за бъдещи пътувания.
Да - в Бургундия храната и виното са вплетени в едно. Когато ястието е a la bourgignone, то обикновено е приготвено със солидно количество вино, както е и при coq au vin - тази класическа рецепта, една от емблемите на бургундския вкус и изключително успешна комбинация на пилешко с малко бекон, доста масло, много червено вино, коняк и букет гарни. А с добавката от дребни лукчета и млади печурки, ястието става неустоимо.