неделя, 17 януари 2016 г.

Hämmchen, Lougabretzel und zweimal Kölsch, bitte!


Кьолн не слиза от новините вече втора седмица след случилото се в новогодишната нощ, а освен това темата за посегателствата на имигранти върху жени не само  в Кьолн, но и в редица други европейски градове, е и ще бъде предмет на доста коментари, анализи и проучвания. Аз също следя темата и много ми се иска случилото се да остане изолирано и да не доведе до други крайности. И въпреки че този блог не е за социални и политически коментари, ще си позволя да изкажа мнението си по въпроса, защото не живеем, или аз поне не живея, изолирано от събитията, а напротив, случващото се в Европа и света живо ме интересува и считам, че с всички трябва да е така.
Хората трябва да имат позиция по обществено значимите теми, някаква позиция, било тя и неприемлива за останали. И в тази връзка моята позиция е, че не трябва европейците да позволяваме малцинство от хора, които са на светлинни години от европейските и изобщо цивилизационни ценности да променят начина ни на живот, поведението и постъпките ни, дори мисленето ни. Не трябва да търпим нетърпимо поведение от страх или комплекс за вина, защото нито страхът, нито комплексите са били движеща сила в установяването на ценности като солидарност, толерантност, свобода на волята и разума. Не е приемливо да отваряме вратите си за всички, само от страх да не ни обвинят, че не постъпваме европейски, че не сме солидарни, не сме толерантни, не зачитаме свободата на всеки да се премести да живее, където си поиска! Защо се страхуваме, кой ще ни обвини, та нали ние сме европейците, ние сме носителите на ценностите!? Няма нужда да сме по-католици от папата, или  с други думи, няма нужда да преиграваме, да се престараваме в усилията си да се покажем солидарни и толерантни, да демонстрираме убеждения и добродетели на хора, които не оценяват тези добродетели, а ги приемат за слабост и се възползват!

Е, аз не искам да сe променям, искам да мога пак да отида в Кьолн, искам без да се страхувам да заведа и дъщеря си! Да се разхождаме свободно под извисяващата се със своите близо 158 м. височина катедрала, да посетим свободно музеите на шоколада, на горчицата, музея "Лудвиг", парка на Фантазиите и на края да седнем в една от любимите ни кръчми Früh am Dom и да си поръчаме:  ""Früh Salat", Hämmchen, Wiener Schnitzel, Lougabretzel, eine Flasche Sünner Kölsches Wasser und zweimal Kölsch , bitte!"

И затова сега споделям с теб две рецепти - За свински джолан с кисело зеле по кьолнски или както в Кьолн го наричат Hämmchen и как да си направим домашни бретцели (Lougabrezel).
Домашни бретцели

Адаптирано от рецептата в най-новото ми попълнение от готварски книги Bread From Around The World като промених края с поширането на бретцелите преди печене с предложението в блога на Йоана Петрова за обработването им с мляко и сода бикарбонат вместо с т.нар. луга за намазване.

Продукти:
15 гр. прясна мая или 1 чаена лъжица суха мая за хляб
75 мл. хладка вода
 1 чаена лъжица захар
15 гр./1 суп. л. брашно

400 г бяло брашно плюс допълнително за измесване
150 мл хладко прясно мляко
75 мл хладка вода
25 гр. разтопено масло
1 чаена лъжица сол
50 мл прясно мляко за намазване на бретцелите
1 супена лъжица сода бикарбонат за намазаване на бретцелите
сол за поръсване (всяка една гранулирана морска или каменна сол)

Маята за хляб заедно със захарта се разтварят и  в 75 мл. хладка вода, добавя се и 1 с.л. брашно, получената каша се оставя се за десетина минути докато шупне.
Брашното се пресява в купа. Добавя се солта. В средата се прави кладенче, в което се изсипва маслото и маята. По малко се добавя млякото и останалата вода и се замесва меко тесто. Изважда се върху набрашнена повърхност и се меси няколко минути докато стане гладко и еластично.
Тестото се разделя на 8 равни части. Оформят се топчета, подреждат се върху леко набрашнена повърхност и се покриват с кърпа. Оставят се да втасат за 20 минути.


През това време фурната се загрява на 190°C. 
С хартия за печене се покрива една по-голяма тава, напр. тази на самата фурна.
Взима се една топка от тестото и се прави на фитил дълъг около 45 см и дебел около 1 см, като средата е по-дебела. Двата края се преплитат два пъти, така че да се оформи геврече. След това стърчащите краища се залепват обратно към гевречето, така че да се получи специфината форма на бретцел ( виж снимките.)





Така се оформят всички топки от тестото. Оформените бретцели се подреждат в тавата на разстояние един от друг. 


Покриват се с кърпа докато се приготви сместа за намазване.
Сместа за намазване се приготвя като 50 мл мляко се оставя да кипне. Добавя се содата, разбърква се и се маха от огъня. Сместа ще шупне. Трябва да се използва веднага!

Бретцелите се намазват с шупналата смес. Посипват се с едра сол. В най-дебелата им част се прави разрез с остър нож.



Пекат се в предварително нагрятата фурна за 20 минути или докато станат златисто-кафяви.


След като се извадят от фурната, се прехвърлят върху скара да се охладят без  да се покриват с кърпа.

Много са вкусни - може да са за закуска с масло и сирене, за лек обяд със салата или за не толкова лека вечеря със свински джолан с кисело зеле!


Свински джолан с кисело зеле по кьолнски (Hämmchen)

Рецептата е адаптирана от публикуваната на този сайт.

Необходими продукти:
1 свински джолан с кост (около 1,5 кг)
2 грави лук
100 гр. бекон или 4-5 с.л. мазнина (олио, свинска мас)
500 гр. кисело зеле
1 зърно хвойна
1 дафинов лист 
3 зърна бахар
3-5 зърна черен пипер
½ ч.л. кимион
сол на вкус 

Начин на приготвяне:

Джаланът, заедно с лука, дафиновия лист и подправките се слага в голяма тенджера, покрива се с вода и се вари поне час и половина или докато се свари напълно. Долива се от време на време вода.  

В тиган се запържва беконът или се загрява мазнината и се добавя ситно накълцаното зеле, запържва се за 5-6 минути, след което се добавя от бульона, в който се вари джоланът и зелето се задушава, докато омекне. 

Киселото зеле се изсипва в голяма продълговата чиния и върху него се сервира джоланът.


В Кьолн към това се поднася и картофено пюре, както и горчица и прясно наточена наливна бира Kölsch.
За да е съвсем по кьолнски се поръчват и Röggelchen, малки ръжени хлебчета, за които мога да споделя също рецептата, но по-натам.

И накрая само една снимка от Кьолн:


Няма коментари:

Публикуване на коментар