понеделник, 1 февруари 2016 г.

Венеция през зимата (2 част) - carnevale, frittelle e cioccolata calda

Ако през декември Венеция за мен е acqua alta, bacari e cicchetti, то по това време на годината Венеция  се определя с една дума – карнавал. Някога карнавалите започвали още след Коледа - от 26 декември. Сега Carnevale di Venezia продължава около две седмици преди традиционните великденски пости и свършва в деня, известен като Martedi Grasso или "Блажен вторник". Тази година маскарадите и пиршествата започнаха на 23 януари и ще продължат до 9 февруари - градът изпраща зимата с невероятна феерия на въображението и изкуството, привличаща туристи от цял свят. Мистерия, игра, забавления... - това е част от привлекателността на карнавала.



"A Carnevale ogni scherzo vale" или "По време на карнавала всичко е позволено", казват италианците, а прекрачването на границите без съмнение е свързано и с изобилната и вкусна празнична храна, която е по-мазна и по-сладка от обичайната, всичко далеч от здравословното и полезното: „la grande lasagna”, ньоки, тортелини, пържените сладки frittelle и galani, и какви ли не още съблазнителни и водещи до пристрастяване предложения на италианската кухня. Почувствай духа на карнавала, като приготвиш у дома някоя от типичните карнавални рецепти. 

Аз ти предлагам  frittelle veneziane и cioccolata calda - венециански бухтички и италиански горещ шоколад.


Frittelle veneziane се предлагат в различни варианти – със стафиди, с ядки, с крем или без, като всички варианти имат едно качество – неустоимо вкусни.

Ето и рецептата:

25 гр. мая
300 гр. брашно
¼ л мляко
100 гр. захар
3 яйца
50 гр. масло
1 с.л. лимонова кора
2 супени лъжици бренди или ром
щипка сол
олио за пържене

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в топлото мляко. Маслото се разтапя на водна баня. В голяма купа се разбиват яйцата с 50 гр. от захарта, добавя се брашното със солта, млякото с маята, лимонови кори и рома и се разбърква, докато се получи гладка смес. Бавно се добавя разтопеното масло. Разбърква се и сместа се оставя да престои един  час, докато си удвои обема. Олиото се загрява в дълбок тиган, с помощта на лъжица, за да им даде форма, се пускат топчета от тестото и се пържат до златисто. Изваждат се върху кухненска хартия и се сервират  поръсени с останалата захар.


И за разкош добави и безспорното сладко изкушение - италиански горещ шоколад  или “cioccolata calda” – сервира се гъст, почти като пудинг, с различни аромати по желание. 

Съставки за 4 чаши:

500 мл. пълномаслено мляко 
100 гр.  черен шоколад (60% или 70%) 
20 гр. неподсладено какао на прах 
20 гр. царевично нишесте 
20 гр. пудра захар

Начин на приготвяне:

Шоколадът се разтопява на водна баня. През това време млякото се налива в тенджера и се слага на котлона, добавя се нишестето и какаото като се бърка, добавя се и захарта. Когато млякото се е загряло малко преди да кипне се добавя разтопения шоколад , разбърква се добре докато сместа леко се сгъсти. Горещият шоколад е готов да му се насладиш! 
Може да си добавиш бита сметана, канела, бренди, шоколадови стърготини и отпивайки да се почувстваш във Венеция.




2 коментара:

  1. Браво! За първи път срещам блог, списан на безупречен литературен български език, без нито една правописна или печатна грешка! В днешното време на малограмотни люде това впечатлява, въпреки че би трябвало да е норма.
    И бухтичките ми харесаха, макар да са доста калорични.
    Виждам, че блогът ти е нов, успех, Татяна!
    Поздрави!
    Валя

    ОтговорИзтриване