неделя, 7 февруари 2016 г.

Киш с лук (Quiche aux oignons), само рецепта

Кишовете са пайове със солена плънка, популярни в североизточната част на Франция, по-точно в Лотарингия (на френски: Lorraine, Лорен), не случайно най-известият представител на това ястие е именно Киш Лорен, Quiche Lorraine. Тук, обаче, споделям рецептата на кишчета с лук, което е малко подвеждащо, тъй като, освен лук, има достатъчно количество сирене, сметана и яйца.





За основа на киша се използва ронливо маслено тесто,  pâte brisée fine на френски, което е много просто за приготвяне и многофункционално като приложения.  Когато към продуктите за тестото се прибави захар, се получава сладко маслено тесто, което се използва за приготвяне на десерти - тарти, плодови пайове, декоративни украси. Разбира се, можем да си купим и готово бутер тесто, но, както казва Джулия Чайлд, "е срамота да не знаем как се прави". 

Масленото тесто се приготвя с краве масло, естествено, и важното е парченцата масло в тестото да останат ясно различими. Ако се смесят напълно с брашното, тестото ще стане твърдо. Също така, трябва да се внимава да не се премесва, защото в противен случай ще стане жилаво, а не ронливо. 

Тесто, за 6 кишчета:
175 гр. брашно, с по-малко съдържание на белтъчини
85 гр. краве масло
1 яйчен жълтък
30-45 мл. студена вода
½ ч. л. сол

Брашното се пресява през сито в купа. Маслото се стрива с брашното с пръсти, докато сместа заприлича на ситни трохи от хляб. По средата на сместа се прави кладенче.
Жълтъкът се разбива леко в купичка, добавя се 30 мл. от водата и солта и сместа се изсипва в кладенчето. 

Размесва се с лъжица или с ръце и, ако не се събира на тесто, се добавя още малко вода. Тестото се събира с ръка и се прехвърля на плота, омесва се набързо и се оформя на топка.Слага се да стегне в хладилник за около 30 мин.

Предварително печене: Загряваме фурната на 190 градуса С. Охладеното тесто се разделя на шест равни части, които се оформят на топчета. Всяко топче се разточва на дебелина 3-4 мм върху леко набрашнена повърхност. Пренася във формичката за печене с пръсти се притиска по дъното и стените на формата, за да се оформи основата на кишчето. Излишното тесто по краищата се изрязва с помощта на точилката. 






Тестото във формичката се надупчва с вилица на няколко места. Покрива се с алуминиево фолио, върху което се изсипват сух боб, соя или леща за тежест, за да се запази по време на печенето формата на основата на кишчето.




Основите се слагат да се пекат в предварително нагрятата фурна за 6-8 минути. След това фолиото с бобовите тежести се отстранява и тестото се допича за още 2 минути, тъкмо докато започне да става златисто. Охлажда се във формичката.
Градусите на фурната се намаляват на 180 градуса С.

Плънката:
2 средно големи глави лук
30 гр. масло
1/2 ч.л. мащерка
100 гр. твърдо жълто сирене (Грюер, Ементал или кашкавал), настъргано
3 яйца
250 мл. пълномаслена сметана
щипка индийско орехче, настъргано
сол и черен пипер

Приготвяне:
В тиган се загрява маслото, добавят се ситно нарязаният лук и мащерката. Лукът се запържва до омекване, след което се разпределя върху дъното на основите за кишчетата. Разпределя се поравно и настърганото сирене. 



В купичка се разбиват яйцата, добавя се сметаната и подправките 


и сместа се разлива по кишчетата, така че да дойде на 2-3 мм под ръба.


Кешчетата се пекат 15-20 минути или докато плънката бухне и се зачерви. 


Изваждаме кишчетата върху отделни чинийки. Сервират се топли или на стайна температура със салата.


 Идеални са за лек обяд или предястие като могат да се комбинират и с други предложения и с чаша добре изстудено бяло вино.

P.S. Този път снимките ги прави дъщеря ми, май е по-добре така!?

Няма коментари:

Публикуване на коментар