сряда, 9 март 2016 г.

Портокалово реване с ядки

Мисля стана ясно, че когато сме в Гърция или по-точно в гръцки ресторант, много държим (цялото семейство) на десерта. Но не на десерта, който можеш да си избереш от менюто, а този, който ти го поднасят, след като си поискаш сметката и раздигат всичко останало от масата. Какво ще е този път - грис халва, сладоледчета на клечка, локумадас (пържени малки бухтички, поляти с мед), тахан халва, реване, сладък салам, желирани кремчета или просто плодове!? Няма значение какъв точно е десертът, важен е жестът и отношението. И ако тази традиция не се спазва, ние сме много разочаровани! Но не дотолкова, че да се отречем от гръцката кухня и да не си приготвим вкъщи някой от гръцките десерти като портокаловото реване с много ядки, например.



Рецептата е от The Complete Book of Greek Cooking.




Необходими продукти:

за блата:
115 гр. кристална захар
3 яйца
240 гр. пшеничен грис
2 ч.л. бакпулвер
настъргана кора от един портокал
30 мл./2 с.л. прясно изцеден портокалов сок
115 гр. разтопено масло
50 гр. ситно счукани орехи

за сиропа:
575 мл. вода
350 гр. кристална захар
2 пръчки канела
60 мл./4 с.л. портокалов сок или вода от портокалови цветчета
сок от 1 лимон
за гарниране:

50 гр. бланширани, нарязани и запечени бадеми
50 гр. запечени кедрови ядки
кора от портокал

Фурната се загрява на 220 градуса С.
Тава с диаметър 24 см. се намазва с масло.
В купа се разбиват яйцата със захарта, докато се получи гладък крем. В друга купа се смесват грисът с бакпулвера и се добавят към яйчната смес, разбърква се и се добавят кората от портокал и портокаловия сок. Добавя се и разтопеното масло и се разбърква сместта, но само докато се поеме маслото. Не се бърка дълго, за да не се пресече маслото. Накрая се добавят и орехите и също се разбърква.
Сместта се изсипва в тавата.


Пече се 20-25 минути. Блатът се изважда се и се оставя да изстине в тавата.


За сиропа, в тенджера се сипват водата и захарта. Добавя се и канелата. Сместта се загрява като се разбърква, за да се стопи захарта и след като заври се оставя да поври 5 минути, без да се бърка. Маха се от котлона и се отмерва половината от сиропа в друг съд, в който се добавят портокаловият и лимоновият сок и реването се залива. 


Останалият сироп се оставя настрана.
Реването се оставя в тавата докато обсорбира сиропа, след което се обръща върху плоска голяма чиния. Нарязва се на ромбчета, поръсва се с бадемите и кедровите ядки.
Останалият сироп се загрява на котлона и се вари 2-3 минути, за да се сгъсти леко, след което с него се залива нарязаното реване.
Гарнира се с кората от портокал.



Много е вкусно с кисело мляко. Или с кафе.

4 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря, наистина е доста вкусен и не е трудно да се направи!

      Изтриване
  2. Изключително вкусен десерт, особено за предпочитащите сиропирани експерименти - сочност и продължителен вкус, които са идеалното допълнение към чаша силно и ароматно кафе!

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусен и лесен! Може и половин доза, ако няма да имаш гости, тъй като и без друго е доста калоричен, като прибавиш и количество, гузната съвест е гарантирана :)

    ОтговорИзтриване