неделя, 13 март 2016 г.

Гръцки хляб с маслини Greek Olive Bread

Маслините и зехтинът са двата задължителни продукта, които са в багажа ни на прибиране от Гърция. И двата продукта намират широко приложение в кулинарните ми опити. И въпреки че употребата на зехтина е доста по-честа - използвам го в почти всяко ястие, вкл. и в някои десерти, маслините също влизат като съставка на доста от блюдата. И днес ще споделя с теб именно едно от тези приложения на маслините (и зехтина) - хляб с маслини. 




Хлябът се приготвя лесно. Превъзходен е както топъл, така е на другия ден . 

Продуктите са за 2 хляба.

2 глави червен лук, нарязани на не много ситно
30 мл/2 супени лъжици зехтин
225 гр/2 чаши обезкостени черни и/или зелени маслини, нарязани на половинки 
750 гр бяло брашно + допълнително за омесване
1 1/2 ч.л. сол
4 ч.л. суха мая 
3 с.л. ситно нарязан магданоз
475 мл топла вода

Лукът се запържва в зехтина, докато омекне.


Брашното, солта, маята и магданозът се сместват в голяма купа, добавят се маслините и лукът и с дървена лъжица или шпатула се замесва тесто като се долива водата. Може да е необходима и още вода, ако сместа ти се вижда суха. 


Тестото се прехвърля върху набрашнена повърхност и се меси се около 10 минути.
Оформя се на топка и се поставя в набрашнена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втасва за 1 1/2 часа или докато си удвои обема.



Тестото се премесва отново, разделя се на две и се оформят два продълговати хляба. Слагат се в намаслена тава, поръсват се с брашно, покриват се със стреч фолио и  се оставят за повторно втасване за около 30 минути или докато си удвоят обема.


Фурната се нагрява на 220°C. Хлябът се пече около 40 минути. Изважда се върху скара и се оставя да се охлади преди да се разреже. 



Невероятно вкусен е с масло и с още маслини, напр. моите любими трумбес от Тасос.




А както се вижда на снимката, имам си и малко маслиново дърво - от миналата година си го гледам на прозореца в кухнята. И още дълго време ще мога да си го гледам в саксията, защото това вечно зелено растение, най-старото известно култивирано дърво в историята на човечеството, расте изключително бавно - няма за къде да бърза, има не векове, а хилядолетия пред себе си. Първите 5-8 години то не ражда плодове. Развива се напълно след 20-тата година, а най-богата реколта от маслини дава между 35 и 150 години. Средната продължителност на живота на маслиновото дърво е 300 – 600 години. Съществуват дървета, за които се предполага, че са над 2 000 годишни!





1 коментар:

  1. Благодаря за рецептата! Хлябът се получи страхотен и беше бурно аплодиран от моите варвари!

    ОтговорИзтриване