събота, 16 април 2016 г.

Пролетни опити за сладкиш с ананас - Южна Америка, тропичен климат

Вече е пролет, необратимо! Или поне десетдневната прогноза в sinoptik.bg е заредена само с малки слънчица, тук-там закрити с по-малки от тях облачета. Всички дървета вече са зелени, сутрин се чуват жизнерадостните песни на птичките (да, дори и в София), няма връщане назад!  И както е свежо навън, така ми се ще нещо свежо и в кухнята - някакъв плодов десерт, например. Но още е рано за черешите и истинските градински ягоди. И колкото и да ми се иска да ги изчакам, не става (не съм от търпеливите, знаеш!) - направих баварския крем с ягоди, но не мирясах. Така опрях до ананаса - свеж и слънчев, нищо че не е свързван с нашата пролет, а с по-екзотични места - Южна Америка, тропичен климат.
Но какво да направя с ананас, няма много рецепти за сладниши с ананас. На първо място все излиза Pineapple Upside-down Cake (обърнат ананасов кекс), пробвах го, не се впечатлихме - парчетата ананас се нареждат в съд за печене върху разтопено масло и захар (върху доста голямо количество разтопено масло и захар - 115 гр. масло и 200 гр. захар!), върху тях се изсипва кексовата смес, в която има само една лъжица масло, но за сметка на това още 115 гр захар, и така се пече, след като се изпече се обръща и може да се яде и топъл. Да, но не ни хареса, не ни беше нито достатъчно свежо, нито достатъчно плодово, тъй като ананасите стоят върху кекса и някакси нямаше цялост и завършеност. 
Не ме напусна, обаче, желанието да направя сладкиш с ананас, тази негова свежест и сочност не може да не могат да се инкорпорират в десерт! Продължих да търся рецепта и намерих, в книгата на Ивелина Иванова "50 неустоими десерта" - Ананасови пастички с шоколад, като леко я промених и постигнах ето този резултат - вкусно, свежо, плодово и красиво, според мен! Препоръчвам ти го, докато на пазара се появят нашенските сезонни плодове! 








Ето и адаптираната рецепта. 

Небходими продукти:
200-250 гр свеж ананас, нарязан на дребни парченца
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. захар кристална
2 с.л. вино марсала
125 гр меко масло, плюс 1 с.л. масло за ананаса
200 гр пудра захар
3 яйца
140 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
щепка канела
2 с.л. какао
1 с.л. ванилова есенция 
пудра захар и стопен шоколад за гарниране


Ето и оригиналната рецепта:


Начин на приготвяне:

В тиган се разтопява 1.с.л. масло, добавя се нарязаният на ситно ананас и лимоновия сок, поръсва се с 2 с.л. кристална захар и се задушава за 5-6 минути, след което се добавя алкохола, изчаква се докато се изпари и тиганът се маха от котлона, оставя се настрана.
В купа се рабива маслото със захарта (пудра) докато се получи кремообразна смес. Добавят се едно по едно яйцата.
Брашното се пресява с бакпулвера, солта и канелата. Добат се към маслената смес и се разбърква. Сместа се разделя на две. Към едната част се прибавя ананасът, към другата - какаото и ваниловата есенция.
Фурната се загрява на 180 градуса С.
Тавичка или форма за тарт с диаметър 24 см (или една тавичка с диаметър 20 см и три форми за тарталети, в моя случай) се намазва с масло и се поръсва с брашно. Изсипва се и се разтила с шпатула какаовата смес, 


върху нея се изсипва ананасовата смес.


Пече се 20-25 мин в загрятата фурна. След като се извади и изстине, сладкишът се поръсва с пудра захар и се гарнира с разтопен шоколад.








Правих го вече два пъти, наистина е много вкусен и свеж!

Няма коментари:

Публикуване на коментар