четвъртък, 12 май 2016 г.

Крем супа от бели аспержи, белгийска кухня

След публикацията за Лиеж, едва ли ще е изненада, че ще последват рецепти от белгийската, холандската и немската кухня. Още повече, че имам и две нови готварски книги – „Dutch and Belgian Food and Cooking“ и „Deutsche Küche neu entdekt!“. И докато още сме в сезона на аспержите, предлагам една топла крем-супа от бели аспержи с наситен пролетен аромат. Този фин и нежен зеленчук според някои източници помага при лошо настроение, благодарение на високото съдържание на триптофан и витамин В9 (фолиева киселина). Високото съдържание на калий пък спомага за добрата мисловна дейност и за пречистването на организма. Калориите в аспержите са много малко и това ги прави подходящи за хора, които искат да се освободят от някой и друг килограм, качен през зимата. Сега е точното време за тази супа.




Аспержите бавно си възвръщат популярността у нас (България в началото на 20 век е била най-големият производител на аспержи в Европа) и засега не се намират във всеки магазин за плодове и зеленчуци (може би и заради цената), докато в Западна Европа са любимо ястие и в сезона (април-юни) се предлагат буквално навсякъде. Някои от ресторантите имат и отделно меню само с ястия с аспержи. 


Крем супата от бели аспержи е деликатес в Белгия и обикновено се сервира при специален повод. 

Рецептата е от книгата Dutch and Belgian Food and Cooking.

Продукти за 4 порции:

1 връзка/500 гр. бели* аспержи - Когато се купуват, трябва да се избират аспержи, които са твърди, гладки, с гланц и затворени връхчета. Колкото са по-зелени или съответно по-бели, толкова са по-крехки. Обикновено се предлагат на връзки, отрязани с почти еднаква височина.
500 мл зеленчуков бульон
500 мл пилешки бульон
50 гр масло
2 с.л. лъжици брашно
щипка индийско орехче, настъргано
1 жълтък
150 мл сметана
сол и млян бял пипер на вкус
магданоз за гарниране

Начин на приготвяне:

Когато аспержите са млади, единственото, което трябва да се направи е да се отрежат леко стъблата в долната им част.
На по-големите аспержи стъблата започват да се уплътняват и с белачка за зеленчуци, те трябва внимателно да се обелят в посока от връхчетата към основата. 


Връхчетата се отрязват, а стеблата се нарязват на парчета от по 2-2,5 см.


Двата бульона се смесват в тенджера и се оставят да заврат, ако не са горещи. Отрязаните връхчета на аспержите се слагат във врящия бульон и се варят около 3 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица в купичка с ледена вода, за да се спре готвенето им.
В бульона се добавят нарязаните стебла на аспержите и се варят 15-20 минути или докато омекнат. Стеблата се пасират в бульона с пасатор до пълна гладкост. Получава се не много гъста консистенция. 
В тенджера се разтопява маслото, добавя се брашното и на слаб огън се запържва за около 4 минути, но така че да не покафенее. Към маслото и брашното се добавя бульонът с аспержите като се бърка през цялото време. Супата се оставя да заври и се вари за около 6 минути или докато леко се сгъсти. Овкусява се с индийското орехче, солта и пипера и се маха от котлона. 
В купа жълтъкът се разбива заедно със сметаната. Добавят се към топлата супа, след което супата може да се подгрее, но така че да не завира.  
Супата се сервира като към всяка порция се добавят няколко от връхчетата на аспержите, поръсена със свежи листенца магданоз.


Това е. Много е вкусна супата, с приятен аромат и кадифена текстура.

*белите аспержи могат да се заменят със зелени, но резултатът ще е различна текстура, цвят и вкус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар