събота, 14 май 2016 г.

Аспержи по фламандски

След крем супата от бели аспержи, предлагам едно предястие от зелени (може и от бели) аспержи, което е много свежо и подходящо за сезона също. Аспержи по фламандски:




И тази рецепта е от книгата Dutch and Belgian Food and Cooking.

Необходими продукти:
15-18 бели или зелени аспержи
115 гр. пречистено масло
4 твърдо сварени яйца, нарязани на много ситно
настъргана кора и сок от ½ лимон
сол и бял или черен пипер
две с.л. пресен магданоз, ситно нарязан за гарниране

Начин на приготвяне:

Когато аспержите са млади, единственото, което трябва да се направи е да се отрежат леко стъблата в долната им част.
На по-големите аспержи стъблата започват да се уплътняват и с белачка за зеленчуци, те трябва внимателно да се обелят в посока от връхчетата към основата.


В голяма тенджера с вряща вода , леко подсолена, се бланшират аспержите за около 5 минути (зависи от дебелината на стъблата).


След това се изваждат с решетъчна лъжица върху кухненска хартия и се подсушават. Нареждат се по 5-6 аспержи в отделни чинии и се покриват, за да останат топли (или се пъхат в загрята до 80 градуса С фурна).
В тиган се загрява маслото за около 3 минути, до светло кафяво. Добавят се ситно нарязаните яйца, солта и пипера. Яйцата се запържват за около 45 секунди, като се разбъркват, след което се добавя лимоновият сок.


Сместа се разпределя върху аспержите във всяка от чиниите.
Поръсва се кората от лимон и магданоза.
Сервира се веднага.




Поднася се с белгийска бира, някаква от всичките 500 марки :), които се произвеждат в Белгия.



Няма коментари:

Публикуване на коментар