петък, 30 декември 2016 г.
Телешки език в аспик и предновогодишни размишления
Готово ли е вече менюто за
новогодишната трапеза? Най-вероятно да, но все още има време да добавиш и моето
предложение – телешки език в аспик или желиран телешки език. С тематична
декорация.
сряда, 28 декември 2016 г.
Трицветна панакота
Честита Коледа! Желая на всички много здраве и много поводи за усмивки! Не се съмнявам, че сте си прекарали "вкусничко", в духа на коледните традиции, когато основните занимания все се въртят предимно около храната - първо постните ястия за Бъдни вечер, после тези за коледните обяд и вечеря.
Но колкото и да са неустоими всички традиционни коледни ястия, сигурно на всеки, също като на мен, вече му се иска нещо различно от джинджифилови, бадемови или каквито и да било дребни сладки, щолени, баклави, баници и всякакви тестени изпълнения, които имаше в изобилие на коледната трапеза. За това се спрях на панакота.
Panna cotta на италиански означава
"варена сметана" и това добре описва същността на един от
най-разпространените италиански десерти – предлага се в менюто на почти всеки
ресторант в Италия и не само. Панакота е изключително лесен за приготвяне, стига да не се притесняваш
от използването на желатин, в същото време е доста благодатен за интерпретации –
може да го направиш в различни цветове, да го гарнираш с плодове и/или ядки, да
използваш различни по размер и форма чаши или купички, изобщо да му придадеш
вид, подходящ за твоя повод и настроение.
Ако и ти си в настроение за това млечно-сметаново кремче, може да си спретнеш няколко чашки.
сряда, 21 декември 2016 г.
Снежна екзотика или кокоски с люта чушка
Вчера си разменяхме
коледните подаръчета в офиса - от
тези, за които теглим листче с име, също
като в училище едно време. Станало ни е традиция, имаме си и елха, нареждаме от
сутринта подаръците, опаковани и надписани, но не под, а около елхата, защото
тя е малка офис елхичка и няма как да
събере под себе си 25 подаръка. Даже един колега се шегуваше, че елхата е под подаръците, а не подаръците под
елхата. Освен подаръци, имахме и късмети
и почерпка. Та точно за тази почерпка бях приготвила ричарели и кокоски с люта чушка - това съчетание звучи странно, но всъщност
е много добра комбинация.
събота, 17 декември 2016 г.
Ricciarelli di Siena - коледни бадемови сладки от Сиена
Ричарелите са традиционни за Сиена сладки от смлени бадеми, захар, яйчен белтък и няколко аромата. И толкова. Просто е невероятно как от
тези три основни продукта се получават толкова наситени с вкус хапки. Известни
са още от четиринадесети век, като легендата разказва, че Ricciardetto Della Gherardesca е
рицарят, който донася идеята за приготвянето им в замъка си в близост до
Волтера, когато се връща от кръстоносните походи. Може това да е само легенда и
да няма нищо общо с действителния произход на тези изкусителни дребни сладки, факт
е, че са много вкусни, не са трудни за приготвяне и са идеални за празници (и
делници).
сряда, 14 декември 2016 г.
Ябълков пунш с портокали
В понеделник вечер с дъщеря
ми правихме джинджифилови курабийки по рецептата, която споделих миналата
година. А снощи, докато детето украсяваше курабийките, аз забърках една
сгряваща напитка, че температурите вече доста паднаха и просто си има нужда от нещо топличко.
Избрах си една рецепта за ябълков пунш с портокали. Но да не се заблудиш, че
само с ябълки и портокали ще (се) минеш. Спокойно, има и алкохол, както се
полага за един традиционен (не безалкохолен) пунш.
неделя, 4 декември 2016 г.
Чийзкейк с основа от бисквити спекулас (Speculaas) и Горещ бял шоколад със сметанов ликьор Бейлис
Вчера вкъщи открихме
коледния сезон. Сутринта извадих кутиите с коледна украса и, докато подреждахме,
с дъщеря ми се уговорихме вечерта да гледаме любимият ни коледен филм „Love actually” - гледали сме го десетки
пъти (аз поне), но не ни омръзва и ни е станало нещо като традиция преди Коледа
да си избираме някоя вечер (най-добре събота), да се настянаваме и
тримата пред телевизора и да си го пускаме като преди това сме си припомняли
любими моменти и фрази. Обикновено си го пазим за последните дни преди Коледа,
но сега и двете решихме, че като го гледаме още в началото на декември, ще
имаме време да си го пуснем още веднъж до Коледа. Беше решено, дори и третият
член на семейството да не беше съгласен, бяхме 2 на 1 гласа, т.е. ние печелим J.
Да, но коледен филм се гледа
с подходяща храна и напитки. Това беше лесно, от седмици в главата си имам
десетина рецепти, които искам да пробвам преди и за Коледа, а пък дъщеря ми си беше
харесала в коледното издание на едно списание рецепта за горещ шоколад, така че
трябваше само да излезем за малко до някой супермаркет и да си набавим продуктите,
които ни липсваха.
Аз се спрях на чийзкейк с
основа от бисквити спекулас (Speculaas), а
горещата напитка беше горещ бял шоколад с бейлис.
Абонамент за:
Публикации (Atom)