петък, 30 декември 2016 г.

Телешки език в аспик и предновогодишни размишления

Готово ли е вече менюто за новогодишната трапеза? Най-вероятно да, но все още има време да добавиш и моето предложение – телешки език в аспик или желиран телешки език. С тематична декорация. 




сряда, 28 декември 2016 г.

Трицветна панакота

Честита Коледа! Желая на всички много здраве и много поводи за усмивки! Не се съмнявам, че сте си прекарали "вкусничко", в духа на коледните традиции, когато основните занимания все се въртят предимно около храната - първо постните ястия за Бъдни вечер, после тези за коледните обяд и вечеря.

Но колкото и да са неустоими всички традиционни коледни ястия, сигурно на всеки, също като на мен, вече му се иска нещо различно от джинджифилови, бадемови или каквито и да било дребни сладки, щолени, баклави, баници и всякакви тестени изпълнения, които имаше в изобилие на коледната трапеза.   За това се спрях на панакота.

Panna cotta на италиански означава "варена сметана" и това добре описва същността на един от най-разпространените италиански десерти – предлага се в менюто на почти всеки ресторант в Италия и не само. Панакота е изключително лесен за приготвяне, стига да не се притесняваш от използването на желатин, в същото време е доста благодатен за интерпретации – може да го направиш в различни цветове, да го гарнираш с плодове и/или ядки, да използваш различни по размер и форма чаши или купички, изобщо да му придадеш вид, подходящ за твоя повод и настроение.

Ако и ти си в настроение за това млечно-сметаново кремче, може да си спретнеш няколко чашки.



сряда, 21 декември 2016 г.

Снежна екзотика или кокоски с люта чушка

Вчера си разменяхме коледните подаръчета в офиса - от тези, за които теглим листче с име,  също като в училище едно време. Станало ни е традиция, имаме си и елха, нареждаме от сутринта подаръците, опаковани и надписани, но не под, а около елхата, защото тя е малка офис елхичка  и няма как да събере под себе си 25 подаръка. Даже един колега се шегуваше, че  елхата е под подаръците, а не подаръците под елхата.  Освен подаръци, имахме и късмети и почерпка. Та точно за тази почерпка бях приготвила ричарели и кокоски с люта чушка - това съчетание звучи странно, но всъщност е много добра комбинация. 




събота, 17 декември 2016 г.

Ricciarelli di Siena - коледни бадемови сладки от Сиена

Ричарелите са традиционни за Сиена сладки от смлени бадеми, захар, яйчен белтък и няколко аромата. И толкова. Просто е невероятно как от тези три основни продукта се получават толкова наситени с вкус хапки. Известни са още от четиринадесети век, като легендата разказва, че Ricciardetto Della Gherardesca е рицарят, който донася идеята за приготвянето им в замъка си в близост до Волтера, когато се връща от кръстоносните походи. Може това да е само легенда и да няма нищо общо с действителния произход на тези изкусителни дребни сладки, факт е, че са много вкусни, не са трудни за приготвяне и са идеални за празници (и делници).
 



сряда, 14 декември 2016 г.

Ябълков пунш с портокали

В понеделник вечер с дъщеря ми правихме джинджифилови курабийки по рецептата, която споделих миналата година. А снощи, докато детето украсяваше курабийките, аз забърках една сгряваща напитка, че температурите вече доста паднаха и просто си има нужда от нещо топличко. Избрах си една рецепта за ябълков пунш с портокали. Но да не се заблудиш, че само с ябълки и портокали ще (се) минеш. Спокойно, има и алкохол, както се полага за един традиционен (не безалкохолен) пунш



неделя, 4 декември 2016 г.

Чийзкейк с основа от бисквити спекулас (Speculaas) и Горещ бял шоколад със сметанов ликьор Бейлис

Вчера вкъщи открихме коледния сезон. Сутринта извадих кутиите с коледна украса и, докато подреждахме, с дъщеря ми се уговорихме вечерта да гледаме любимият ни коледен филм „Love actually” - гледали сме го десетки пъти (аз поне), но не ни омръзва и ни е станало нещо като традиция преди Коледа да си избираме някоя вечер (най-добре събота), да се настянаваме и тримата пред телевизора и да си го пускаме като преди това сме си припомняли любими моменти и фрази. Обикновено си го пазим за последните дни преди Коледа, но сега и двете решихме, че като го гледаме още в началото на декември, ще имаме време да си го пуснем още веднъж до Коледа. Беше решено, дори и третият член на семейството да не беше съгласен, бяхме 2 на 1 гласа, т.е. ние печелим J.
Да, но коледен филм се гледа с подходяща храна и напитки. Това беше лесно, от седмици в главата си имам десетина рецепти, които искам да пробвам преди и за Коледа, а пък дъщеря ми си беше харесала в коледното издание на едно списание рецепта за горещ шоколад, така че трябваше само да излезем за малко до някой супермаркет и да си набавим продуктите, които ни липсваха.
Аз се спрях на чийзкейк с основа от бисквити спекулас (Speculaas), а горещата напитка беше горещ бял шоколад с бейлис.