четвъртък, 9 март 2017 г.

Baci di dama - италиански лешникови сладки за романтични хора и поводи

Baci di Dama буквално се превежда от италиански „Целувките на дамата“ – две лешниково-маслени топчета, слепени с шоколад, които наподобяват устни, готови за целувкаJ.  Това са сладки, с произход от областта Пиемонт в Италия, приготвяни  в началото на деветнайсети век оригинално само с лешници, които тогава били по-достъпни от бадемите. В наши дни има много варианти на рецептата като разновидността с бадеми и какао се нарича Baci Dorati или златни целувки. В крайна сметка, който и вариант да избереш, важното е че тези сладки са лесни и вкусни и преди всичко романтични, т.е. подходящи за специален повод.


За първи път опитах Baci di dama миналата година, когато по време на лятната ни почивка в Тоскана, за която ти разказах в няколко поредни публикации (първа, втора и трета част), съвсем случайно закупих кутийка сладки от един супермаркет. Оказаха се точно тези популярни италиански сладки, във вариант alla mandorla (с бадеми), които имат това романтично име – Baci di dama, и също толкова нежен и приятен вкус.


Когато тези дни се сетих за тези сладчици, бях особено доволна, че открих и рецепта на български – естествено в блога на Йоана. Използвах нейното предложение за рецепта като намалих леко количествата, защото не исках толкова много сладки и замених съвсем малка част от количеството лешници с бадеми. Добавих и малко ванилена есенция, не толкова за аромата, колкото за течност (макар и съвсем малко), която да помогне на маслото в спояването на всички сухи съставки в тесто.

За 30-32 броя слепени сладки.

Продукти:
180 г сурови белени лешници
30 г смлени бадеми
210 г бяло брашно
140 г захар
щипка сол
140 г меко масло
1 ч.л. ванилена есенция
50 г натурален шоколад

Фурната се загрява на 180 градуса С.  Лешниците се запичат за 10-12 минути, изваждат се и се охлаждат, след което се смилат фино.


В купа се смесват смлените лешници, бадемите, пресятото брашно, захарта и солта. Към тях се добавя маслото, нарязано на кубчета. Добавя се и ванилената есенция.


Всичко се омесва на ръка докато се образува тесто, което се събира на топка. Ако е твърде суха сместа, може да се добави 1-2 ч.л. вода. Тестото се разделя на 4 части. Всяка част се оформя на пръчка с дебелина около 3 см. Тъй като тестото е ронливо, като тестото се оформя/издърпва с помощта на фолио.


Оформените пръчки се охлаждат в хладилника 1-2 часа или във фризера 15-20 минути. Охлаждането е важно за оформянето на топчетата и за запазването на формата им по време на печенето.
Фурната се загрява на 160ºC.
Изваждат се една по една пръчките тесто от хладилника или фризера и се нарязват на парчета с дебелина около 1 см.


Парчетата се оформят с длани на топчета, които се подреждат в тава, покрита с хартия за печене.
Сладките се пекат за 14-16 минути. Трябва да придобият съвсем лек загар на повърхността. След като се изпекат се охлаждат и се слепват с шоколад.


За слепването шоколадът се разтопява на водна баня, леко се охлажда, за да не е много течен и се излива в пош с малък накрайник № 002, За слепването на сладките се изтисква много малко количество шоколад. Ако се използва по-голямо количество, той ще се разтече и сладките ще изглеждат не много добре. След като се слепят, сладките се поставят така, че да стоят изправени, докато шоколадът стегне.  Докато той стяга, необходимо е сладките да се поставят прави в подходящ съд. 


След като шоколадът стегне, сладките вече може да се преместят в съда, в който ще се съхраняват или поднасят. 


Но освен сладки, разни хубави поводи е добре да са придружени и с цветя, много цветя.


Няма коментари:

Публикуване на коментар