неделя, 9 април 2017 г.

Козуначена торта с крем муселин за Цветница

Днес е Цветница и моето дете с име на цвете има празник. Това е един от любимите ни празници и когато сме си в София на този ден, си спазваме традиция – сутринта отиваме до църквата, в която дъщеря ни е кръстена - почти всеки път има много хора и отнема време докато минем през ритуала с върбовите клонки, но чакането не е неприятно, а някак успокояващо и зареждащо, след това се разхождаме (добре, че днес поне слънчицето се показа), а след това сядаме някъде да се почерпим. Не че е кой знае какво, но е нещо, което ни харесва, сближава и ни доставя удоволствие. Следобед – свободна програма - дъщеря ни се е уговорила с приятели да продължат с празнуването, така че ние с баща й нямаме ангажименти. А, забравих, в събота вечер правя торта, за да имаме за закуска нещо по-специално, нали е празник! Тази година избрах да направя козуначена торта с един много вкусен крем муселин с добавен аромат на ликьор Бейлис. За блатовете използвах един от тосканските козунаци, които направих преди няколко дни. С удачното съчетаване на ароматите от козунака и тези от крема, със сочните блатове и кадифения вкус на крема, заедно с бадемите и шоколада, се получи една изключително вкусна торта.





Но преди рецептата и нали е Цветница, ето и малко снимки от градината на майка и татко, където бяхме вчера на гости.

Рецептата за козунака съм посочила тук, а рецептата за крема е от книгата на Йоана Петрова „Аромати от сърцето на дома“.

Необходими продукти:

1 козунак (ако е домашен и не съвсем пресен, най-добре), аз използвах единия от тосканските козунаци, които направих преди няколко дни

За крема:
4 жълтъка със стайна температура
2 яйца със стайна температура
250 гр. кафява захара демерара
60 г брашно
50 г царевично нишесте
1 л прясно мляко
1 шушулка ванилия
170 г студено масло, нарязано на кубчета
4 с.л. ликьор „Бейлис“

Захарен сироп:

½ чаена чаша вода
¼ чаена чаша захар

За поръсване:
50 г филирани бадеми, леко запечени до златисто
50 г черен шоколад
по 1 квадратче бял и млечен шоколад

Начин на приготвяне:
За оформянето на тортата е необходим ринг за оформяне на торти или стените на форма за торта с подвижни такива и ацетатна лента.

За захарния сироп: Сиропът се приготвя като водата се кипва, след това се изсипва захарта. Сместа се оставя да поври, за да се сгъсти. Колкото по-студен е сиропът, толкова по-гъст е.

За крема прясното мляко се изсипва в тенджера. Ваниловата шушулка се разделя с остър нож на две по дължина и семенцата се остъргват. Добавят се към прясното мляко заедно с шушулката. Тенджерата се слага на умерен огън, докато млякото заври.

Междувременно в голяма купа се смесват жълтъците, яйцата и захарта. Разбиват се с миксер, докато сместа изсветлее и се сгъсти. Добавят се брашното и нишестето и всичко се разбърква хубаво.
Когато млякото заври, се маха от котлона и се прецежда. Добавя се по малко и на тънка струйка в яйчната смес при непрекъснато бъркане. Когато всичкото мляко е добавено, сместа се връща в тенджерата и се слага на умерен огън. Разбърква се непрекъснато с телена бъркалка, докато се получи много гъст крем.
Сгъстеният крем се отстранява от котлона. В него на части се добавя маслото, като след всяка част кремът се разбърква, докато стане гладък. Накрая се добавя ликьорът и отново се разбърква.

В зависимост от формата на козунака, той или се нарязва на филии с дебелина 1,5 см ако е във формата на хляб, или се отрязват два или три блата със същата дебелина, ако е кръгъл. 
Рингът за оформяне на торти се поставя директно върху чинията или върху поставката, с която ще се сервира тортата.
Поставя се първият блат, така че отстрани да има поне 0,5 см. разстояние. Около ринга от вътрешната страна се закрепва ацетатна лента - може и без нея, но така кремът отстрани е по-гладък след като отстраните ринга. С помощта на четка или лъжица се напоява блатът със захарния сироп. Отгоре се сипва крем с дебелина колкото е и дебелината на козуначените филии. Отгоре се подрежда следващ ред от козунак, който отново се напоява със захарен сироп и отново се сипва крем. Аз спрях до тук, защото не ми беше необходима голяма торта, но ти спокойно можеш да наредиш и трети ред. Кремът е достатъчно количество за три реда тортичка от 22 см. Отгоре поръсих украса от настърган шоколад и филирани бадеми като си поиграх да им придам форма на цвете. Тортата се покрива с фолио и се прибира в хладилника за през нощта.

След като тортата стегне, се изважда, освобождава се от ринга и ацетатната хартия и отстрани се поръсва с филирани бадеми.

Изключително вкусна торта. Сега е точния момент да я пробваш - след Великден със сигурност ще има някой и друг останал козунак, който да влезе в употреба.

 Весели празници!

Няма коментари:

Публикуване на коментар