събота, 6 май 2017 г.

Маргарита на разсъмване, маргарита на здрачаване

В моя перфектен свят, пиенето на коктейл не е само занимание от време на време през лятото. В моя перфектен (въображаем) свят сезонът винаги е лято, горещо е, но не непоносимо, с лек ветрец и тук там някое (бяло) облаче и пиенето на коктейли е системно действие, извършвано най-вече на здрачаване, на открито, в приятна атмосфера. А приятната атмосфера за мен се създава от хората и мястото – за хората ясно, а мястото може да е някое градско площадче, крайбрежна алея, оживена пешеходна улица със заведения отстрани с обърнати към хората столчета, планинска хижа, селски двор, градски двор, няма значение толкова конкретното място, важното е да е такова, което ми създава усещане за спокойствие и доволство.
За щастие, в моя реален свят, дори когато още не е лято и се очертава дълъг дъждовен уикенд, мога да пренеса някои елементи от въображаемия ми свят и да си направя много приятна атмосферата дори и в апартамента ни в осеметажния блок в средностатистически софийски квартал. Постига се лесно, с едни прости кексчета Маргарита, забъркани след вечеря, на здрачаване, а докато кексчетата се пекат, забърквам и по един коктейл Маргарита-класика с мексикански привкус!



Кексчета Маргарита:
Рецептата е адаптирана от тук.

Необходими продукти за 12 кексчета:
190 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
115 г безсолно меко масло, на стайна температура,
200 г захар
2 големи яйца, на стайна температура
1 ч.л. ванилен екстракт vanilla extract
1 с.л. текила
120 мл прясно мляко
2 с.л. настъргана кора от лайм + 60 мл прясно изстискан сок от лайм

2 с.л. текила за намазване

За глазурата:

220 гр. крема сирене Филаделфия
60 грама пудра захар
100 мл. пълномаслена сметана
1/2 ч.л. ванилова есенция
3-4 с.л. (45-60 мл) текила
1 с.л. настъргана кора от лайм
опционално: резенчета лайм, кора от лайм, кристална захар за гарниране

Фурната се нагрява на 180ºC.
Подготвят се 12 формички за мъфини/къпкейкове.
В купа се пресяват брашното, бакпулвера и солта и всичко се смесва добре.
В отделна купа се разбива маслото, за около 1 минута, добавя се захарта и се разбива, докато се получи кремообразна смес. Добавят се едно по едно яйцата като се разбъркват докато се поемат от сместта. Добавя се ванилията и текилата и също се разбърква. 
Добавят се млякото и сухите съставки към маслената смес, но не наведнъж, а на три-четири пъти, като се започва и свършва със сухите съставки и се разбърква за кратко, колкото продуктите да се смесят и сместа да стане еднородна.
Накрая се добавят сокът и кората от лайм. Сместа се разбърква отново добре.
Сместа се разпределя между 12-те формички като се пълнят на 2/3, а не напълно.

Пекат се в предварително нагрятата фурна за 18-20 минути. 

Докато кексчетата се пекат, забъркваме по един коктейл.

Коктейл Маргарита:
2 части сребърна текила
2 части сок от зелен лимон
1 част портокалов ликьор (Куантро, Трипъл Сек)

Шепа натрошен лед

Ръбът на коктейлна чаша за маргарита се натрива с парче лайм и се потапя в чиния с морска сол, за да се образува красив бял ръб от сол.


Ледът се поставя в шейкър и се добавят текилата, ликьорът, сокът от лайм и се разбиват енергично.

Коктейлът се налива в така приготвената чаша и се гарнира с резен лайм.


Докато отпиваме от коктейла, следим как се пекат кексчетата. Докато са още топли кексчетата се намазват с текила.

Изпечените кексчета се оставят да се охладят в тавата за 10 минути, след което се изваждат върху скара да изстинат напълно, може да ги оставиш така и да ги гарнираш на другия ден, на разсъмване, когато “всичко е розово - за петнайсет минути макар“ J.

Глазурата:
Сиренето и пудрата захар се разбиват с миксер. Добавят се ванилията, текилата и кората от лайм. Постепенно се добавя сметаната и разбиването продължава докато се получи пухкав и въздушен крем.
С шприц се украсява всяко кексче.


Гарнирай с резенчета лайм, кора от лайм или кристална захар.


И ако вече е сутрин, хапваш кексче, но с безалкохолна Маргарита, която се приготвя като замениш текилата с газирана вода, а ликьора с портокалов сок.



Няма коментари:

Публикуване на коментар