събота, 13 май 2017 г.

Пилешки фахитас с чушки чипотле, гуакамоле и царевица

Днес ще ти кажа как без особени усилия да си направиш едно от най-популярните ястия в мексиканската кухня – фахитас - идеални за лек обяд на семейството или неангажираща вечеря с приятели, защото се приготвят и споделят лесно, търпят импровизации, както в продуктите, така и в поднасянето и са много-много вкусни. Особено съчетани с други две емблеми на мексиканската кухня – тортили и гуакамоле.


В случая с тези фахитас лесното приготвяне идва най-вече от готовата смес за Фахитас с чушки чипотле, която се предлага от Spicentice


Между другото, готовите смеси от подправки са ми слабост. Фактът, че в тях има елемент на неизвестност, ако не в съдържанието, то със сигурност в пропорциите, някак си ме привлича - купувам си в България, донасям си от Италия и Гърция, поръчвам си по интернет. На приятелите ми е известно това мое влечение и най-честото подаръче, което ми донасят от чужбина е не магнитче, а пакетче или бурканче със смес от подправки за традиционно ястие, вкл. от екзотични места като Занзибар и Камбоджа (тази, последната, още не съм се престрашила да я пробвам!). 


Така че, въобще не се двоумих, дали да приема идеята на Spicentice, да сготвя ястие с някои от техните продукти. Единствено се поколебах кои точно продукти да си избера, дали нещо напълно непознато като каджунската кухня или нещо, в което се чувствам донякъде уверена като италианската кухня . Накрая избрах нещо средно, и познато и не съвсем, спрях се на два от комплектите подправки   – единия за фахитас с чушки чипотле
(и без друго вече бях на мексиканска вълна (не футболна, а кулинарна) с моите Маргарити), а другия -  ... ще разбереш в някоя от следващите ми публикации.
Всеки комплект съдържа избрани билки и подправки, придружен с описание на нужните продукти и рецепта за приготвяне на конкретното ястие. Това, което мога да кажа е, че специално комплекта за фахитас с чушки чипотле е много успешен – съчетанието на вкусовете на опушен червен пипер, кимион, риган, лук, чесън и мащерка с пикантната нотка от чушки чипотле е толкова сполучливо, че те кара да искаш да опитваш още и още. А ако си направиш и гуакамоле и си задушиш в масълце малко варена царевица, направо се пренасяш в Мексико.

Но стига славословия, ето и рецептите - рецептата за фахитас е тази, която придружава комплектчето с подправки, а рецептата за гуакамоле е от Малката голяма готварска книга 

Необходими продукти за фахитас, за 4 порции:
6 пилешки бутчета, обезкостени
2-3 стръка зелен лук, нарязан ситно
2 скилидки чесън, нарязани ситно
1 червена чушка, нарязана ситно
2 с.л. сок от лайм
2 с. л. олио
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
Тортиля (по желание)

Необходими продукти за гуакамоле, за 4 порции:
2 плода меко авокадо
2 ч.л. сок от лайм
Сол на вкус
2 счукани скилидки чесън
1 стрък зелен лук, ситно нарязан
2 с.л. люта зелена чушка, ситно нарязана
1 малък или половин голям домат

Начин на приготвяне на фахитас:
Пилешкото се нарязва на парчета. В купа се смесва пилешкото с половината от чесъна, подправките от комплекта на Spicentice, солта, захарта и половината от сока от лайм. Разбърква се хубаво и се оставя да престои 30 минути (през твоа време може да си приготвиш гуакамолето)
В дълбок тиган се загрява олиото, добавя се останалият чесън и се запържва за кратко. Прибавя се пилешкото и се запържва за 5-6 минути. 

Добавят се лука и чушките и пърженето продължава до пълна готовност на месото.


Накрая се добавя останалият сок от лайм и ястието се маха от котлона.
Сервира се върху тортили.


Начин на приготвяне на гуакамоле:


Авокадото се обелва, разрязва на половина, изважда се костилката и зелената месеста сърцевина първо се нарязва, ако не е много меко авокадото или директно се поставя в купа и се намачква с вилица. 


Добавя се сокът от лайм и солта. Добавя се лука, чесъна и лятата чушка и се разбърква добре. Доматът се обелва, нарязва се на ситно и се добавя към сместа. Разбърква се внимателно. Сервира се с царевичен чипс или като гарнитура.

¡buen provecho

1 коментар:

  1. Прекрасно представяне на рецептата, чудесни продукти! Поздрави, Таничка!

    ОтговорИзтриване