събота, 27 май 2017 г.

Предизвикай слънцето със скара на открито - шишчета от скариди и агнешко с марината пири пири

Мисля, че вече е крайно време да извадим скарите и да си приготвим нещо на открито (нищо, че пак се очертава дъждовен уикенд) - все ще се намери някое навесче, беседка или любимата на българина лятна кухня, под чиято стряха да инсталираме скарата. За целта съм ти приготвила шишчета от скариди и от агнешко, мариновани с пикантната смес пири пири, които са толкова апетитни, че току виж привлекли и слънцето да се покаже иззад облаците.



А ако се чудиш какво всъщност е това „пири пири“, за което ти говоря, ето и малко пояснение: Пири пири всъщност е вид люта чушка, която португалците отнесли в африканските си колонии и постепенно растението се адаптирало към горещия климат, така че днес се среща не само в Мозамбик и Ангола, а и в Малави, Южна Африка, Нигерия, Гана, Замбия, Зимбабве, тропическите гори на Южен Судан, както и в Южна Етиопия. Малките люти чушлета се отглеждат с две цели – като част от хранително-вкусовата и фармацефтичната промишленост.

В кулинарията с това название се обозначава популярната смес, в състава на която освен лют пипер влизат и други пикантни подправки. Пири пири е ключова в соса/маринатата със същото име. Сосът се приготвя като се добавят още цитрусови кори, лук, чесън, черен пипер, сол, лимонов сок, дафинов лист, червен пипер, босилек, риган, естрагон и др.. Най-известното му приложение е при печене на пиле на барбекю, но се използва и като добавка към всички видове меса или за марината, в моя случай като марината на агнешко месо и скариди, от които да си направим шишчета на скара.

Преди съставките на сместа са се счуквали в хаванче, но днес спокойно и лесно може да се приготвят в блендер. А още по-лесно е да си купиш готова смес Пири пири, напр. тази, предлагана от Spicentice.


Опушени, пикантни и много-много вкусни, шишчетата от месо, мариновано с португалската смес пири пири, е идеално за неделен обяд на открито, дори и времето да ти се струва леко неподходящо. Просто го предизвикай!
 
Необходими продукти:

За агнешкото:
300 г месо от агнешка плешка или филе
1/2 пакетче от подправката Пири Пири на Spicentice
1 скилидка чесън
1 см. парче джинджифил
Кората от ¼ лимон
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 червена чушка, нарямана на едри парчета
1 глава лук, разрязана на четири

За скаридите:
20 пресни скариди
1/2 пакетче от подправката Пири Пири на Spicentice
1 скилидка чесън
1 см. парче джинджифил
Кората от ¼ лимон
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. зехтин
1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

За агнешкото:
Чесънът и джинджифилът се нарязват на ситно.
Месото се изчиства от мазнините и се нарязва на еднакви парчета от около 2,5 см, измива се, подсушава се и се слага в купа.
Към агнешкото се добавят чесънът, джинджифила, лимоновата кора, солта, зехтинът и лимоновият сок. Добавя се и съдържанието от ½ пакетче от подправката Пири Пири на Spicentice.
Разбърква се хубаво и се оставя да се маринова 6 часа или по-дълго.
Скарата се включва да загрее хубаво, ако ползваш електрическа скара. Ако ще е барбекю на дървени въглища си предвиди повече време за разпалването на въглищата и образуването на жар.
Парчетата месо се нанизват на шишчета, може да се редува с резенчета червена чушка и лук. Шишчетата се нареждат върху скарата като през няколко минути се завъртат, за да се изпекат от всички страни, до готовност според предпочитанията на готовност на месото.

На скаридите:

Скаридите се почистват като им се отстранява главата, след това се махат крачката и черупката на опашката и се изважда месото. Откъм външния край месото се цепва леко с остър нож и се премахва черната нишка. Обелените скариди се измиват и се подсушават. Скаридите се овкусяват с маринатата по начина, описан за агнешките шишчета по-горе и се оставят в хладилника за мин. 30 мин. да престоят, след което се нанизват по две или по три на шишчетата.
Шишчетата се нареждат върху скарата и се изпичат за около 2 мин. от всяка страна и се поднесят горещи.


За гарнитура към шишчетата може да предложиш зелена салата, ориз със зеленчуци или задушени пресни картофки.

Чаша изстудено бяло вино или розе се връзва идеално. И да се надяваме, че слънцето ще се покаже и температурите ще се вдигнат, защото иначе току-виж щъркелите и лястовиците, на които толкова се радваме, се върнали отново в Африка или розите спрат да цъфтят.



Няма коментари:

Публикуване на коментар