събота, 14 октомври 2017 г.

Аквариумът на Генуа и рецепта за черен ориз със скариди и тиквички

Генуа, една от великите италиански градове-републики през Средновековието, е град с изключително богата история, прославил се в миналото благодарение на стратегическото си местоположение и смелите си мероплаватели. В едни отдавна отминали времена, заслужила си прозвището La Superba, Генуа още през XIв. господства в средиземноморската търговия. С удобния естествен залив и търговските възможности на едно от най-важните италиански пристанища историческият й възход е почти неизбежен. Основана преди повече от 2200 години, Генуа е посрещала хиляди пътешественици, поклоници, търговци, обикновени пътници и кралски особи, пристигащи в Европа с някой от многобройните кораби, акостирали тук. Всяко едно събитие е оставило своя отпечатък някъде по улиците на града. Въпреки това, туристите не са много тук, отчасти защото в Генуа няма някакви изключителни забележителности, отчасти заради известната занемареност и непривлекателност, присъща на големите пристанищни градове. Но ако се абстрахираш от това и се ограничиш до историческия център на града, ще откриеш богатство от дворци, църкви, мозайки, живописни улици и красиви къщи. Ние пристигнахме в Генуа на връщане от нашата Ваканция във Франция, за която ти разказах вече в цели четири публикации – първа, втора, трета и четвърта. В Генуа останахме две вечери и имахме на разположение цял ден с една „задължителна“ точка в дневния ред  -  посещение на Аквариума. Всичко друго беше импровизация, включително и вечерята ни в едно много приятно заведение Risoteria In Vino Veritas, където опитах ястие като това, което ти представям днес – Черен ориз със скариди или Riso Venere con Gamberetti.


През 1992 г. Празниците в чест на 500-годишнината от пътуването на Христофор Колумб до Новия свят се провеждат в една реновирана Генуа като доста от подобренията са направени на Старото пристанище. Построен е и вторият по големина в Европа аквариум. Аквариумът на Генуа е разположен в 50 огромни водоема и разполага с 20 000 морски твари. Тук можеш да видиш делфини, тюлени, акули и пингвини, както и безброй по-малки риби и най-различни морски обитатели.

      

Но да се върнем на нашето ястие, рецептата за което адаптирах от тази тук.


Основна съставка в тази рецепта е черният ориз, който не е особено разпрастранен като продукт  и затова ще ти разкажа малко повече за него, ползите от него и от къде да си купиш пакет черен ориз. Черният ориз всъщност има и лилав отенък, въпреки, че той е почти незабележим, когато оризът не е сварен. До скоро Черният ориз не беше разпространен в Европа, защото е бил защитено растение в Азия в продължение на векове. Износът му е бил за забранен, известен е още и като императорски ориз. Днес се отглежда предимно в Китай и по долината на река По в Италия.
Черният ориз Венере е много богат на растителни влакна и фосфор, съдържа редица минерали като калций, желязо, цинк. Характерният му черен цвят се дължи на особената пигментация на външния слой на зърното, но сърцевината му е бяла като на останалите сортове ориз. Черният ориз се свързва с множество ползи за здравето – една от Супер храните или тези храни, които имат по-голямо ползотворно влияние върху организма, отколкото други подобни храни.
Черен ориз в България се предлага от Крина в почти всеки супермаркет, а италианският ориз, който аз използвах, се продава в Метро.

Необходими продукти за 4 порции:
250 г черен ориз
30 мл зехтин
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
1 малка глава лук, нарязана на ситно
1 средна тиквичка, настъргана на едро ренде
300 гр., 12-15 почистени скариди, като две-три могат да се оставят с черупката, за аромат и красота
Сол и черен пипер
Настъргана кора от половин лимон

Начин на приготвяне:
Оризът се измива, залива се с две чаши вода и ½ ч.л. сол и се слага да заври. Оставя се да ври под капак на тих огън около 35 мин. Останалата вода се отцежда.
В дълбок тиган със загрятото олио се задушава лукът, нарязан на ситно. Добавят се чесънът и тиквичката. 

Разбъркват се 5-6 мин. и се добавят скаридите. Оставят се на огъня най-много 2-3 мин. Добавя се оризът, всичко се разбърква, добавя се черен пипер и се сервира.


Но да ти покажа и оригиналът от Ризотерията в Генуа, както и някои от другите предложения в менюто, които опитахме.
 Изключително приятно място, което препоръчвам безусловно.

1 коментар:

  1. Какво интересно морско царство! Рецептата също ми допадна:). Поздрави, Таничка!

    ОтговорИзтриване