петък, 27 октомври 2017 г.

Пастицио и морето. Гърция.

Пастицио е традиционно гръцко основно ястие, което се състои от макарони, сос от кайма и заливка от сос бешамел. За пръв път го опитах едва тази година, въпреки многобройните ни посещения в Гърция. Често сравняват пастициото с италианската лазаня, но аз лично откривам прилика по-скоро с гръцката мусака, заради подправките в месния сос и заради употребата на кефалотири в заливката.

Опитах пастицио по време на почивката ни в края на това лято на Παραλία Βράχου, много приятно курортче близо до Парга, в ресторанта на хотел Лукас.

И преди да продължа с рецептата, ще ти покажа малко снимки от курорта - широк пясъчен плаж, кристално чиста вода и невероятен залез – какво му трябва на човек!


Ето и самата рецепта:

Продукти за 6 порции:
1 пакет дълги, дебели макарони (Misko Pastitsio №2)
500 г телешка кайма
45 мл зехтин
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
2 скилидки чесън
400 г домати, нарязани на кубчета
1 супена лъжица доматено пюре
120 мл бяло сухо вино
1 пръчка канела
5 главички карамфил
3 с.л. нарязан на ситно магданоз
сол и черен пипер, щипка захар
За заливката:
500 мл хладко прясно мляко
40 гр. масло
3 с.л. брашно
сол, бял пипер, индийско орехче
2 яйца
50 гр. сирене кефалотири (може да се замени с грюер или с кашкавал, но само в краен случай). Кефалотири съм намирала в специализираните гръцки магазини и в Метро.

Начин на приготвяне:
Макароните се сваряват според указанията на опаковката. Изцеждат се . Маслото се разтопява  в дълбок тиган. Слагат се макароните и се запържват леко за 1 минута. Разбъркват се внимателно с дървена лъжица или тигана се разклаща, за да се разнесе маслото по всички макарони. Маха се от огъна и се оставят настрана.

В тенджера или в дълбок тиган лукът и чесънът се задушават в 2 с. л. зехтин на умерен огън, докато омекнат. Добавя се каймата и се разбърква няколко минути, докато промени цвета си. Добавят се пръчката канела, карамфилът, сол и черен пипер. 

Изсипват се виното и доматите. Когато сосът заври, котлонът се намалява. Оставя се да къкри около 1 час, докато течността се изпари и сосът остане на мазнина. Тенджерата се маха от котлона и към соса се добавя нарязаният на ситно магданоз.  Пръчката канела се изважда.
Заливката е класически сос бешамел, към който се добавя яйце. Маслото се загрява на умерен огън. Добавя се брашното наведнъж и се разбърква около 30 секунди с телена бъркалка. При непрекъснато бъркане на тънка струйка се излива хладкото мляко. Разбъркването продължава докато сместа се сгъсти. Маха се от котлона и се овкусява със сол и прясно настъргано индийско орехче. Оставя се да се охлади за десетина минути, след което се добавят и разбиват яйцата.
Дълбока тава се намазва със  зехтин. Половината от макароните се разстилат по дъното на тавата. Поръсват се с малко от настърганото кефалотири. Върху тях се разпределя плънката от кайма и отново се поръсва с кефалотири. Подрежда се другата половина макарони върху каймата. Най-отгоре се изсипва бешамелът, заглажда се и се разпределя останалото сирене.
Пече се в предварително нагрята фурна на 180°C за 35-40 минути, докато бешамелът придобие златист цвят.

Оставя се да изстине леко преди да се сервира.

 Добър апетит!


1 коментар:

  1. 3 пъти го правих това пастицио и все не ми се получава.Но утре ще го опитам пак.Соса не мога да улуча.А най- вкусното пастицио съм яла в едно гръцко село до гр.Ливадя
    .

    ОтговорИзтриване