сряда, 29 март 2017 г.

Ягодов сладкиш за пролетно настроение

Няма нищо по-хубаво от ... хубавото време! (Не се смей на „дълбокомисленото“ ми прозрение!) Така е. Богомил Райнов може и да е смятал, че „няма нищо по-хубаво от лошото време“  и чак написал роман с това заглавие, но сега, времената са други! Сега се радваме на слънцето, цъфналите дървета, цветята, птичките, дългия ден... Изобщо, пълно щастие! Аз, лично, нямам логично обяснение, как може страни като Норвегия и Дания с максимална годишна температура от 21 градуса по Целзий, да са с най-висок индекс на щастието! Явно други неща са от значение, но за мен точно в този момент, когато започва хубавото време и се очаква то да продължи поне още  шест пълни месеца, този феномен е необясним. Възможността да се радваме на дълги дни със слънце и топлина е едно от нещата, които трябва да ценим по-високо.  А в чест на настъпващата пролет направих един много пролетен, свеж и приятен ягодов сладкиш.

петък, 24 март 2017 г.

За една салата от Лиеж, Белгия - Salade Liegeoise

Бира, шоколад, гофрети... Белгийското кулинарно наследство е съкровище за всеки кулинар по света! Но освен изброените емблеми на белгийската гастрономия, има много местни специалитети, които са не по-малко ценни.
Такава е Salade Liégeoise,  кулинарно съкровище с произход град Лиеж, за който съм ти разказвала в Един ден в Лиеж. 
Малко се зачудих дали да превеждам на български името на тава ястие  - лиежка салата хич не ми звучи добре, затова реших да оставя името на френски, също като Salade Nicoise  (от Ница), а и  Salade Liégeoise звучи по изискано, елегантно и … по-вкусно J!

събота, 18 март 2017 г.

За гръцкото сирене и четири предложения за неговата (правилна) употреба - Салата от рукола и бейби спанак със сирене талагани на скара, Печени чушки, пълнени със сирене фета, Кефалотири саганаки, Гравиера саганаки с мед и черен сусам

Може да си мислиш (ако изобщо те занимава тази мисъл), че французите, които произвеждат повече от 1000 разновидности сирене, са и най-големите консуматори на този продукт. Не. Гърците са тези, които ядат най-много сирене годишно. Сиренето е част от гръцкото меню за всяко едно от храненията през деня - сиренето се ползва в салатите, като предястие, като основно, като мезе към напитките и даже в десертите. Яде се просто така без нищо, запечено, запържено, на грил, свежо с плодове, мед и/или ядки или зряло, чисто или придружено с нещо друго.

четвъртък, 9 март 2017 г.

Baci di dama - италиански лешникови сладки за романтични хора и поводи

Baci di Dama буквално се превежда от италиански „Целувките на дамата“ – две лешниково-маслени топчета, слепени с шоколад, които наподобяват устни, готови за целувкаJ.  Това са сладки, с произход от областта Пиемонт в Италия, приготвяни  в началото на деветнайсети век оригинално само с лешници, които тогава били по-достъпни от бадемите. В наши дни има много варианти на рецептата като разновидността с бадеми и какао се нарича Baci Dorati или златни целувки. В крайна сметка, който и вариант да избереш, важното е че тези сладки са лесни и вкусни и преди всичко романтични, т.е. подходящи за специален повод.