Рецепти (без пътуване)

Зеленчуков бульон

Това, което давам като рецепта, е само предложение. За зеленчуковия бульон може да се използват всякакви зеленчуци и подправки по твой избор и вкус и според сезона:
2 моркова
3 стръка селъри/ 1 фенел/ 1 малък алабаш
1 червена  чушка
1 глава лук/ 1 стрък праз
3 скилидки чесън
1 чаена лъжица черен пипер на зърна
1 дафинов лист
3-4 стръка прясна мащерка
3-4 стръка магданоз
морска сол на вкус
Всички зеленчуци се измиват и почистват добре. Нарязват се на едри парчета и се поставят в тенджера с вместимост 3-4 литра. 



Към зеленчуците се добавят всички подправки без солта. Заливат се с толкова вода, че нивото й да бъде 4-5 см над нивото на зеленчуците.
Тенджерата се захлупва и се слага на умерен огън. Зеленчуците се варят 30 мин. след като заврат.
Бульонът се прецежда  и се овкусява със сол.

Ако няма да се използва веднага, готовият бульон може да се съхранява 4-5 дни в хладилник или да се замрази.

Няма коментари:

Публикуване на коментар