Зеленчуков
бульон
Това, което давам като рецепта, е само предложение. За зеленчуковия бульон може да се използват всякакви зеленчуци и подправки по твой избор и вкус и според сезона:
2
моркова
3
стръка селъри/ 1 фенел/ 1 малък алабаш
1
червена чушка
1
глава лук/ 1 стрък праз
3
скилидки чесън
1
чаена лъжица черен пипер на зърна
1
дафинов лист
3-4
стръка прясна мащерка
3-4
стръка магданоз
морска
сол на вкус
Всички
зеленчуци се измиват и почистват добре. Нарязват се на едри парчета и се
поставят в тенджера с вместимост 3-4 литра.
Към зеленчуците се добавят всички подправки без солта. Заливат се с толкова вода, че нивото й да бъде 4-5 см над нивото на зеленчуците.
Към зеленчуците се добавят всички подправки без солта. Заливат се с толкова вода, че нивото й да бъде 4-5 см над нивото на зеленчуците.
Тенджерата
се захлупва и се слага на умерен огън. Зеленчуците се варят 30 мин. след като
заврат.
Бульонът
се прецежда и се овкусява със сол.
Ако
няма да се използва веднага, готовият бульон може да се съхранява 4-5 дни в
хладилник или да се замрази.
Няма коментари:
Публикуване на коментар