понеделник, 31 октомври 2016 г.

Импровизация на тема Торта от моркови

Знаеш, че не обичам да правя цели торти, освен за повод, който не може да мине без торта, напр. за рожден ден  (на приятел, на друг приятел, на съпруга ми, на дъщеря мимоя) или за имен ден – (на майка ми, на дъщеря мина приятел). Всъщност, май доста цели торти съм направила, така както не обичам :). И все пак... След кексчетата Червено кадифе и торта Шварцвалд в буркани, импровизирах и с тортата от моркови. Реших да направя отделни сладкишчета, които са по-скоро като пастички.



Така тортите по-лесно се изяждат, по-лесно се носят на гости у приятели или на колегите в офиса. Защото не си представяш, че всичко, което приготвям, го изяждаме сами, нали?

  
Но да се върнем на тортата с или от моркови, за която с изненада установих, че  произхожда от Швейцария, кантон Ааргау. В Швейцария тази торта се нарича Rüeblitorte и е част от националното кулинарно наследство на страната. Виждала съм, че тортата се предлага в швейцарската верига ресторанти за бързо хранене Marche, в които сме се отбивали на път за и от Италия, както и на летището в Цюрих, но не се бях замисляла за произхода й. Съвсем естествено е да бъде включена и в сезонните предложения с рецепти на ресторанта, в книжката Swiss Classics. Между другото, тази верига ресторанти, нищо че е за бързо хранене, съвсем не предлага само обичайните за този тип заведения сандвичи, готови салати и сладкиши. Напротив, предлага и свежи плодове, фреш, готвени ястия и др., които са особено ценни, когато си пропътувал стотици километри и ти се иска нещо различно от сух сандвич.

Но да се върнем (отново) на тортата от моркови и на рецептата или по скоро на моята импровизация на тази тема. Във варианта, който си избрах - пастички, за изпичане на блата използвах тавата на фурната (40×38 см). Рецептата е приложима, разбира се, и за кръгла торта с диаметър 26-28 см. Използвах два вида захар – бяла и тъмно кафява. Може да се заменят със същото количество светло кафява захар. Лешниците замених с орехи. Добавих и стафиди. Имровизацията при подправките не е изключена също, аз добавих щипка индийско орехче и джинднифил. В духа на Хелоуин, замених част от нужното количество настъргани моркови с пюре от тиква. За глазурата използвах маскарпоне, а не масло. За гарниране не направих моркови от марципан, а поръсих тиквени семки. Това е. Все още мисля, че това, което ти предлагам, може да се нарече торта от моркови. И хич не е „гадна“, за разлика от тортата в прословутия виц със зайчето от моето детство.

Ето и рецептата, най-после.

Необходими продукти:


За блата:

350 г моркови, настъргани на ситно
100 г пюре от тиква (може вместо пюре от тиква, настъргани моркови)
75 гр стафиди
115 г орехи, счукани или нарязани с чопъра
4 яйца от свободно отглеждани кокошки, със стайна температура
115 г тъмно кафява захар мусковадо
50 г бяла захар
2 ч.л. ванилов екстракт
300 мл олио (използвах смес от гроздово олио, зехтин и слънчогледово олио)
175 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
2 ч.л. канела на прах
1/8 ч. л. настъргано индийско орехче
1/4 ч. л. смлян джинджифил

За глазурата:
250 гр сирене маскарпоне
6 с.л. пудра захар
1 ч.л. ванилов екстракт

За гарниране:
50 гр. тиквени семки за гарниране, изпечени и счукани

Начин на приготвяне:

Фурната се нагрява на 180°C.

Тавата на фурната (40×32 см.) се намазва с мазнина. Хартия за печене се поставя се на дъното. (Ако се приготвя кръгла торта, използват се две форми с диаметър 26 см. или 28 см. Формите се подготвят по същия начин.)

Морковите, стафидите и орехите се смесват заедно в голяма купа и се оставят настрана.

В друга купа брашното се пресява с бакпулвера, содата, канелата, индийското орехче и джинджифила.

В трета купа яйцата, захарта и солта се смесват, разбиват се добре с миксер, докато сместа се сгъсти и стане обемна. Добавят се ванилията и олиото. Разбиват се за кратко.

Към сместа се добавят морковите, стафидите и орехите и се разбъркват. 


На три пъти се добавя и брашното с подправките.

Сместа се изсипва в подготвената тава. (Ако се приготвя кръгла торта, сместа се разделя на две равни части и се разпределя в двете подготвени форми.) Заглажда се на повърхността. 

Пече се в предварително нагрятата фурна за около 35 минути.

Изпеченият блат се оставя да изстине. 

Обръща се върху кухненския плот и хартията за печене се отстранява. Разрязва се на малки правоъгълници със страни около 6х3 см. (Ако се пекат два блата в кръгла форма, това е излишно.)



Сиренето се разбива на пухкав крем. Добавят се пудрата захар и ванилията. Кремът се разбива добре докато се сгъсти и стане гладък. Всяко парче сладкиш се намазва с крем и се поръсва с тиквени семки. 




Не прилича много на торта, нали!? Ама е вкусно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар