събота, 13 януари 2018 г.

С дъх на лавандула, с дъх на ... Прованс! Сладкиш с кайсии, орехи и лавандула.

Аромат на лавандула в комбинация с кайсии и орехи, в допълнение с бадеми, лимон, ванилия и неизменното масло - това е Прованс в една хапка! Това е сладкишът по рецепта на известния шеф, писател и собственик на ресторанти Yotam Ottolenghi или Ottolenghi's Apricot, Walnut and Lavender Cake.

Опитай! Само това ще ти кажа.

  

Рецептата е адаптирана от публикуваната в колоната на Йотам Отоленги във в. TheGuardian 

Необходими продукти:

185 г безсолно масло, на стайна температура
2 с.л. орехово олио
220 г кристална захар
60 г смлени бадеми
4 яйца, разбити
120 г смлени орехи
150 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол (1/8 ч.л.)
½ ч.л. ванилов екстракт
настъргана кора от един лимон
1 ½ ч.л. лавандулови цветчета, свежи или сухи
Кайсии от един компот – десетина половинки, изцедени в гевгир и без люспата

За глазурата:
50 г пудра захар
1 с.л. лимонов сок



Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 170 градуса С.
Брашното с бакпулвера и солта се пресява в купа.
В голяма купа се разбиват заедно маслото, ореховото олио, захарта и бадемите с миксер на средна скорост, докато сместа стане пухкав крем. Яйцата се добавят на порции като следващата се добавя след като предходната е разбита и усвоена от сместа много добре.  След това се добавят орехите, брашното с бакпулвера и солта, ванилията, кората от лимон и половината от лавандуловите цветчета и се разбъркват добре.
Кръгла тава с диаметър 23 см се застила с хартия за печене. Кексовата смес се изсипва в тавичката и се заглажда с шпатула. 

Отгоре се нареждат кайсиите.

Кексът се пече 50-55 минути, като ако започне да се запича прекалено бързо, отгоре се покрива с хартия за печене или алуминиево фолио.
Докато кексът се пече, се разбива глазурата, пудрата захар с лимоновия сок, така че да се получи лека, течна глазура. Веднага след като кексът се извади от фурната, се намазва отгоре с глазурата. Посипват се и останалите лавандулови цветчета и кексът се оставя да се охлади върху решетка преди да се сервира.
Сервира се препоръчително с разказ за Прованс, летен Прованс ...

















Няма коментари:

Публикуване на коментар